Catatan

Ilmu Mengenai Penjagaan Enjin Kereta

JANGAN TERTIPU dan DITIPU LAGI.

1> Minyak hitam

Minyak hitam yg bukan sintetik tu setiap 5,000 km @ 3 bulan whichever is earlier. Kalu yg sintetik - mungkin 7,500 km atau 10,000 km.

2> Filter

Sama seperti minyak enjin. Minyak mineral biasa - 5,000 km. Minyak Synthetic - 7,500 km hingga 10,000 km. Dalam ertikata lain, bila tukar minyak enjin tu, maka tukar juga la filter minyak tu sekali (oil filter)

3> Spark plug

20,000 km ikut schedule maintenance book Tapi kau boleh pakai sampai 30k-40k takde hal...benda ni bukan critical sangat! Tapi kalau dah lebih 40k tak tukar, dia nya electrode pun dah nipis, elok tukar aje...Harga sekitar Rm 20-25 untuk 4 biji.

4> Bateri kereta

18 bulan hingga 2 tahun, terpulang pada cara penggunaan...kalau kita selalu topup air suling tu, ianya boleh tahan sampai 2 tahun. Kalau selalu lupa topup dan selalu kering. 6 bulan pun bateri boleh kong!

Free maintenance battery lain pulak ceritanya...tak payah top up air, harga lebih mahal dari bateri bias…

Rindu Blog Kamek Tok

Last seen 2015, now 2017.

Solat Jamak Taqdim , Takhir dan Qasar

Imej
Panduan ini disediakan untuk mereka yang bermusafir.




KONSEP DAN KATEGORI BAHAN BANTU MENGAJAR

Imej
Definisi bahan bantu mengajar(BBM): 
BBM adalah segala kelengkapan yang digunakan oleh guru untuk membantunya dalam menyampaikan pengajaran. 
Kategori dan penjelasan bahan bantu mengajar: 
Bahan bantu mengajar boleh dibahagikan kepada tiga kategori yang terdiri daripada pelbagai jenis iaitu: 
    - Bahan bantu mengajar bukan elektronik 
    - Bahan bantu mengajar elektronik 
    - Bahan-bahan bercorak pengalaman dan bahan 
      sebenar 
Bahan bantu mengajar bukan elektronik: 
1. Papan hitam atau papan tulis 
2. Buku teks 
3. Papan pemer atau papan buletin 
    - Sumber pengajaran yang produktif 
    - Untuk memperkenalkan idea baru, memberi 
      maklumat memberi kefahaman, memperkayakan
      perbendaharaan kata, merangsang 
      perbincangan, menimbulkan daya 
      kreativiti, membentuk sikap dan nilai serta 
      menambah pengekalan pembelajaran seseorang 
      pelajar 
4. Fail tegak dan bahan bacaan 
    - Terdiri daripada bahan-bahan cetak iaitu 
      bahan-bahan bacaan bukan buku seperti majal…

Penggunaan Kata Hubung dengan betul

KATA HUBUNG
1. MAKSUD:
Kata hubung ialah perkataan yang digunakan untuk menyambung atau menghubungkan sesuatu kata atau frasa dalam sesuatu ayat.

2. JENIS KATA HUBUNG:
a. Kata hubung gabungan:
Contoh : dan, serta, atau, sambil, lalu, maka 
b. Kata hubung pancangan:
Contoh : sejak, semenjak, tetapi, kerana, hingga, sehingga, antara, apabila 
c. Kata hubungan berpasangan :
Contoh : oleh sebab – maka, walaupun – namun, biarpun – tetapi, meskipun – namun, baik – mahupun, sama ada – mahupun, bukan sahaja - malah

3. KESALAHAN PENGGUNAAN KATA HUBUNG

a. Jangan gunakan dua kali perkataan ‘dan’ untuk tujuan sama dalam satu ayat. (gunakan berselang dengan ‘serta’)
Salah:
-Dia bekerja dan berniaga pada waktu siang dan berehat pada waktu malam. 
Betul: 
-Dia bekerja dan berniaga pada waktu siang serta berehat pada waktu malam.

b. Gunakan ‘atau’ jika bermaksud membuat pilihan 
Salah: 
-Anda boleh makan dan minum di kantin ini pada waktu rehat nanti.
-Kamu boleh berehat di hotel dan di rumah tumpangan. 
Betul:
-Anda bol…

LAGU FLY KENYALANG FLY, FLY HIGH

Imej
Lagu Pendidikan Sarawak ini dinyanyikan setiap kali perhimpunandan majlis-majlis  rasmi sekolah di seluruh Sarawak. Jom kita dengar!



Mari kita menuju wawasan,
Berketerampilan bergerak seiringan,
Dari utara hingga selatan,
Kita pacu menyusur gelombang.

*Dasar dipadu cita dituju,
Bumi kenyalang saujana memandang,
Pelosok kota rantau dan desa,
Meneruskan agenda pendidikan.

Ayuh terbang kita seiringan,
Menggapai bintang menjejak awan,
Tekad yang jitu semangat juang,
Pendidikan dijulang zahirkan harapan.

Terbanglah tinggi menuju gemilang,
Laungan keramat penuh iltizam,
Rapatkan jurang satukan impian,
Semangat juang kita laungkan.

Fly Kenyalang Fly, Fly High (2x)
Kita sematkan.