Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei 8, 2012

Apakah itu STRESS?

Apakah Tekanan?
Tekanan perasaan itu wujud apabila kita bertindak balas dengan peristiwa-peristiwa tertentu. Ia adalah cara badan meningkat kepada satu cabaran dan bersedia untuk bertemu dengan situasi yang sukar dengan fokus, kekuatan, stamina, dan kewaspadaan yang memuncak.Peristiwa-peristiwa yang tekanan marah dipanggil tekanan, dan ia merangkumi pelbagai situasi - semua dari bahaya fizikal yang secara terang-terangan untuk membuat pembentangan kelas atau mengambil bernilai 1 semester subjek yang paling sukar anda.Tubuh manusia bertindak balas terhadap tekanan dengan mengaktifkan sistem saraf dan hormon tertentu. Hipotalamus isyarat kepada kelenjar adrenal untuk menghasilkan lebih banyak hormon adrenalin dan kortisol dan melepaskan mereka ke dalam aliran darah. Hormon ini mempercepatkan kadar jantung, kadar pernafasan, tekanan darah, dan metabolisme. Saluran darah terbuka luas untuk membenarkan lebih darah mengalir kepada kumpulan otot besar, meletakkan otot kita berjaga-…

Guru lebih stres

Oleh NOOR HAMIZAH ABU BAKAR
Sumber : Utusan Online RAMAI yang pasti terkejut apabila mengetahui hasil kajian mendapati bahawa guru berada di kedudukan keempat dalam kerjaya yang paling mencetuskan tekanan atau stres terutama dari segi fizikal selepas polis, pegawai penjara dan jururawat.
Malah kedudukan itu berada di atas daripada profesion tentera yang menduduki tempat ke lima.
"Kedudukan guru sebelum askar agak mengejutkan. Ini menunjukkan seorang guru berdiri lama ketika mengajar di dalam kelas atau melakukan aktiviti sukan dan sebagai. Jadi tidak mustahil mereka mengalami tekanan seperti kesakitan anggota badan," kata Pengarah Urusan Great Life Physio and Rehabilation, Mohd. Rozaimi Che Kamaruddinata.
Didorong perkembangan itu beliau berkata, sebagai syarikat yang mengendalikan pusat rawatan fisioterapi, pihaknya telah memperkenalkan program latihan fisioterapi khas untuk golongan guru di sekolah-sekolah seluruh negara.
Katanya, program itu disediakan khas ol…

Guru perlu fasih BM, BI

Oleh AZMY MOHAMED
pendidikan@utusan.com.my Kementerian Pelajaran disaran supaya memperketatkan pengambilan pelajar ke institut pendidikan guru (IPG) demi meningkatkan profesion keguruan dengan melahirkan guru yang fasih dalam bahasa Melayu (BM) dan bahasa Inggeris (BI).
Bagi menjayakan saranan ini, pelajar perlu mendapat kepujian dalam kedua-dua subjek di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan bukannya sekadar mendapat kredit untuk BM atau lulus bagi BI.
Hal ini penting untuk merealisasikan dasar Memartabatkan BM Memperkasakan BI (MBMMBI) di samping untuk mengatasi masalah sekiranya guru, atas pelbagai sebab, 'terpaksa' mengajar salah satu subjek bahasa berkenaan apabila ditempatkan di sekolah.
Paling tidak, dengan asas yang kukuh dalam kedua-dua subjek ini, guru terbabit tidak akan berdepan masalah besar untuk mengajar mata pelajaran bahasa walaupun mengambil opsyen subjek lain ketika di IPG.

 Tak sampai 2 saat klik iklan di bawah... :)Malah dengan menguasai s…