Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai 6, 2012

SEJARAH BAHAGIAN SAMARAHAN

WalaupunSamarahan menjadi sebuah Bahagian hanya beberapa tahun yang lalu, namunia mempunyai sejarah awal yang ulung. Di Daerah Serian terdapat GuaSireh yang pernah diduduki oleh manusia purba pada Zaman Batu, ZamanBatu Baru dan Zaman Besi kira-kira 21,000 tahun yang lalu. Pendudukpurba ini meninggalkan bukti-bukti seperti tembikar, kulit siput,manik, tanah perkuburan dan lukisan batu. Penemuan hampas padi padatembikar membuktikan penanaman padi dan beras sebagai bahan makananpada masa pra-sejarah. MenandangkanSamarahan berdekatan dengan Kuching (Sarawak pada asalnya) yangmempunyai sejarah yang besar dan berterusan, maka kesannya ke atasSamarahan adalah sangat jelas sejak awal lagi. Kuching (Sarawak) mewarisi bukti-bukti sejarah awal di Samtubong yangterletak di salah sebuah loba Sungai Sarawak. Penyelidikan arkeoligitelah menemui bekas tapak kuil, lomggokan tahi besi dan ribuan serpihantembikar yang agak luar biasa menjadikannya sebuah tapak arkeologiterbesar di Malaysia. Kajian ke at…

Bergurau Juga Sunnah

SUMBER : Ustaz Azhar Idrus (UAI)

Q : Assalamu’alaikum Ustaz.. Apakah hukum bergurau dalam Islam..?

A : Wa’alaikumussalam Warahmatullahi Wabarakatuh.. Bergurau juga adalah suatu fitrah kita para hambaNya Allahu Rabbi. Kita diberi perasaan untuk girang bersama ahli keluarga dan kenalan. Apatah pula dengan bergurau itu menzahirkan hubungan yang mesra.. Asalkan tidak melampaui batas antara bukan muhrim, bergurau sepanjang masa tanpa hent

i, berkait hinaan agama dan bertujuan untuk bermusuh-musuhan..

Q: Apakah Rasul kita juga pernah bergurau..?

A : Ya, baginda Rasulullah صلى الله عليه وسلم pernah ‎bergurau dengan para sahabat. Maka ianya juga adalah suatu sunnah asalkan memenuhi dengan syarat seperti dijelaskan sebelum ini.

Q: Apakah ada dalam sejarah yang Rasulullah صلى الله عليه وسلم pernah bergurau..?
A : Sudah tentu.

Daripada Anas bin Malik رضي الله عنه,

“Suatu hari, Zahir, seorang lelaki kampung (badwi) memberikan hadiah dari kampungnya kepada Rasulullah صلى الله عليه وسلم. Rasulu…

Sejarah sistem pendidikan Perak

Oleh MUHAMMAD IMRAN SUHAIMI Sumber : Utusan Online Pada mulanya, sistem pendidikan yang terdapat di Tanah Melayu hanyalah berdasarkan pengajian berkaitan agama Islam. Oleh sebab itu, telah wujudnya sekolah pondok yang membolehkan masyarakat dahulu mempelajari ilmu agama dengan lebih mendalam.
Bagaimanapun, terdapat kelemahan dalam sistem sekolah pondok ini kerana ia tidak dapat melahirkan golongan Islam yang moden disebabkan tiada penekanan terhadap pelajaran lain selain daripada pelajaran agama Islam.
Sekolah Melayu telah mula ditubuhkan pada sekitar 1800-an dengan tujuan utama untuk membasmi buta huruf dalam kalangan kanak-kanak Melayu seramai yang mungkin.
Justeru, tiada had umur minimum kanak-kanak yang belajar di sekolah Melayu di Perak pada ketika itu. Secara purata umur kanak-kanak ke sekolah di Perak pada tahun 1890 ialah 9.2 tahun dan tiada yang di bawah umur 6 tahun. Namun demikian, ada yang berumur 18 tahun.
Pada lazimnya, di Perak, sekolah Melayu ditubuhkan apa…

Regangan

Apa itu regangan atau stretching? Regangan atau latihan fleksibiliti adalah salah satu komponen yang paling kurang dilakukan dalam aktiviti senaman biasanya. Di gym sendiri saya jarang lihat yang melakukannya. Fleksibiliti atau kelenturan adalah salah satu komponen yang dimasukkan dalam komponen kesihatan selain komposisi badan, daya tahan otot, kekuatan otot dan kardiovaskular.

Masih banyak debat yang mempersoalkan peranan fleksibiliti dalam pencegahan kecederaan. Terdapat juga debat yang mengatakan bahawa aktiviti regangan sebelum latihan atau perlawanan boleh mengundang kecederaan. Walaupun begitu, terdapat kajian menunjukkan seseorang itu dapat meningkatkan pemulihan dan prestasi melalui latihan fleksibiliti. Latihan fleksibiliti meningkatkan jarak pergerakan atau Range of Motion (ROM). Regangan boleh dilakukan sebagai satu aktiviti sendiri dan bukannya wajib dilakukan sebelum atau selepas latihan.
Terdapat beberapa jenis teknik regangan:
Regangan Dinamik
Regangan di…