Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos 3, 2010

Menyediakan Modal Insan yang Kreatif, Inovatif dan Berkemahiran Abad Ke-21

25. Hasrat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju amat bergantung kepada kewujudan modal insan yang mempunyai kompetensi yang tinggi, daya kreativiti dan inovasi yang menepati keperluan pasaran dan ekonomi abad ke-21 berserta sikap positif dan nilai insaniah yang murni. Untuk tujuan ini, pembangunan modal insan yang bersepadu perlu melibatkan pengukuhan keseluruhan peringkat pendidikan merangkumi prasekolah, sekolah rendah dan menengah, tertiari dan pendidikan sepanjang hayat. Tumpuan pembangunan pendidikan dan latihan perlu dialihkan daripada pembangunan infrastruktur fizikal kepada peningkatan kualiti modal insan. Sistem pendidikan sedia ada perlu dinilai semula bagi memastikan setiap individu diberi peluang yang berkualiti untuk menyerlahkan potensi dan bakat secara maksimum. Pembentukan kurikulum, kaedah penilaian dan persekitaran pembelajaran perlu mengutamakan penghasilan modal insan yang inkuisitif, berkeupayaan berfikir secara kritikal dan mempunyai ciri keusahawanan. …

JEJAKA-JEJAKA PENGAJIAN SOSIAL 709

Awan

Awan kumulus
Awan ialah gumpalan wap air yang terapung di atmosfera. Ia kelihatan seperti asap berwarna putih atau kelabu di langit.
Pembentukan awan
Udara selalu mengandungi wap air. Apabila wap air ini melwap menjadi titik-titik air, terbentuklah awan. Pelwapan ini boleh berlaku dengan dua cara:
Apabila udara panas, lebih banyak wap terkandung di dalam udara karena air lebih cepat menyejat. Udara panas yang sarat dengan air ini akan naik tinggi, hingga tiba di satu lapisan dengan suhu yang lebih rendah, wap itu akan mencair dan terbentuklah awan, molekul-molekul titik air yang tak terhingga banyaknya.
Suhu udara tidak berubah, tetapi keadaan atmosfera adalah lembap. Udara makin lama akan menjadi semakin tepu dengan wap air.
Apabila awan telah terbentuk, titik-titik air dalam awan akan menjadi semakin besar dan awan itu akan menjadi semakin berat, dan perlahan-lahan daya tarikan bumi menariknya ke bawah. Hinggalah sampai satu peringkat titik-titik itu akan terus jatuh ke bawah dan turunl…

KARBON

Karbon merupakan unsur kimia dalam jadual berkala yang mempunyai simbol C dan nombor atom 6. Unsur bukan logam, tetravalen yang banyak, karbon mempunyai beberapa bentuk allotropik:
Berlian (galian terkeras diketahui). Struktur: setiap atom terikat secara tetrahedron kepada empat yang lain, membentuk jaringan 3-dimensi atom enam ahli cincin bersegi.
grafit (salah satu bahan terlembut). Struktur: setiap atom terikat tiga segi kepada tiga atom lain, membentuk jaringan 2-dimensi cincin leper enam ahli; helaian leper terikat dengan lemah. Digunakan dalam pensil untuk menandakan kertas.
fullerene. Struktur: molekul besar setanding terbentuk sepenuhnya dari ikatan karbon tiga segi, membentuk (spheroids) (yang paling terkenal dan mudah ialah buckminsterfullerene atau bebola bucky).
ceraphite (permukaan teramat lembut). Struktur tidak dapat dipastikan.
lonsdaleite (herotan berlian). Struktur: menyerupai berlian, tetapi membentuk jaringan kristal hexagonal.
karbon amorphous (bahan berkaca). Struktur:…

TAMADUN INDUS

Tamadun Indus bermula pada tahun 2500 SM dan berakhir pada tahun 1750 SM. Ia merangkumi 60 buah kota.Antara kota-kota yang terbesar ialah Harappa dan Mohenjo-Daro.Kerajaan negara kotanya bersifat teokrasi
Sumber ekonomi utama ialah pertanian , perdagangan dan perusahan.Tanaman utamanya ialah gandum , barli , padi dan kapas.Binatang ternakannya ialah lembu , biri-biri , kambing babi dan ayam.Perusahaan utamanya ialah menenun kain kapas , membuat barang-barang logam , tembikar dan barang-barang kemas serta mengukir batu.
Masyarakat Indus mengamalkan polyteisme dan animisme.Mereka menyembah pokok , batu yang berbentuk lingga , lembu dan dewa.Masyarakat Indus menyambah Dewa Siva (Pashupati) dan Dewa Shakti (Mother Goddess) yang bermuka tiga.Tulisan masyarakat Indus berbentukpiktograf.Ia mempunyai hampir 400 simbol.
Sumbangan tamadun Indus dalam bidang sains ialah penetapan satu sistem timbangan yang seragam.Mereka juga mengasaskan sistem ukuran lurus.Sumbangan paling besar tamadun Indus iala…

Tamadun Hwang Ho

Tamadun awal China telah wujud kira-kira 4500 tahun dahulu.Ia berlaku di sekitar Sungai Kuning atau Hwang.Tamadun ini berkembang pesat pada zaman Dinasti Shang (1766 - 1122 SM atau 1523 - 1027 SM).Bandar utama yang muncul ialah Anyang , Changan dan Loyang.Anyang telah dijadikan ibu negeri Dinasti Shang.
Orang China percaya mengenai konsep mandat dari syurga.Dinasti Shang diganti oleh Dinasti Chou melalui rampasan kuasa.Sistem feudal diamalkan semasa pemerintahan Dinasti Chou.Pertanian merupakan kegiatan ekonomi utama.Tanaman utmanya ialah gandum , milet , sekoi , barli dan padi.Ternakannya ialah khinzir , kambing dan anjing.Kulit siput digunakan sebagai mata wang dalam perdagangan tempatan.Perusahaan yang dijalankan ialah pembuatan tembikar , barangan ukiran daripada kayu , gangsa dan jed serta penenunan tekstil dan bulu.
Masyarakat China percaya bahawa tuhan menguasai semua aspek kehidupan manusia.Mereka memuja tuhan alam seperi Tuhan Angin , Tuhan Bulan dan Tuhan Matahari.Orang Shang …

Tamadun Yunani

Tamadun Yunani
Empayar Yunani mengandungi 150 negara kota yang dikenali sebagai "acropolis" dan "polis".Athens dan Sparta merupakan negara kota penting yang menjadi asas Tamadun Yunani dan ia diamalkan di Athens dan rakyatnya merupakan orang pertama membentuk demokrasi di dunia.Demokrasi bermakna 'pemerintahan oleh rakyat'.Ciri-ciri demokrasi di Athens ialah :
Semua warganegara lelaki mengambil bahagian dalam politik
Mereka membincang dan meluluskan tindakan pemeintah di Dewan Perhimpunan
Perhimpunan ini tidak boleh disertai oleh perempuan dan hamba
Perhimpunan tetap diadakan sebulan sekali
Semua undang-undang diluluskan dalam perhimpunan ini
Rakyat akan memilih pemerintah melalui pilihan raya
Terdapat tiga badan utama dalam sistem demokrasi Athens iaitu :
Majlis Perhimpunan
Anggotanya semua rakyat lelaki berumur lelaki 21 tahun ke atas
Majlis Eksekutif
Dilantik oleh Majlis Perhimpunan
Melaksanakan undang-undang dan mengawal kewangan
Majlis Kehakiman
-Rakyat lelaki menjad…

Tamadun Mesir

Sebelum tahun 3100 SM , Tamadun Mesir terbahagi kepada dua buah kerajaan.Kerajaan tersebut ialah Mesir Hilir dan Mesir Hulu.Kira-kira 3200 SM , Raja Menes telah menyatukan kedua-dua kerajaan ini.baginda juga telah memperkenalkan sistem kerajaan bercorak monarki dan dinasti.Dinasti Thinite adalah dinasti Mesir yang pertama diasas oleh Raja Menes.Raja Mnes digelar sebagai Firaun yang bermaksud 'Rumah Besar'.Baginda juga dipercayai anak kepada Tuhan Matahari , Amon-re.Firaun memerintah Mesir dengan kuasa mutlak.

Mesir juga dikenali sebagai "Kemi" yang bermakana 'Kawasan Timah Hitam'.mesir digelar 'Hadiah Sungai Nil' oleh Herodotus , seorang ahli sejarah Greek.Tamadun ini menjadi lemah apabila diserang oleh orang Assyria.Kegiatan ekonomi utama ialah pertanian , perdagangan dan perusahaan.Tanaman utamanya ialah barli , milet , gandum , kapas dan sayur-sayuran.Perdagangan mereka berdasarkan sistem barter.Perusahaan utama yang dijalankan ialah pembinaan kapal…

Tamadun Rom

Tamadun Rom mengamalkan kerajaan bercorak republik.Kerajaan
Republik tidak mempunyai raja dan prinsip demokrasi diamalkan.Ciri-ciri kerajaan republik di Rom ialah :
Dua konsul dilantik untuk memerintah negara menjamin kedaulatan dan kebajikan rakyat
Konsul dibantu oleh Dewan Senat
Dewan Senat dianggotai oleh golongan bangsawan
Dewan Senat dibantu oleh Dewan Perhimpunan yang dianggotai oleh semua rakyat Rom
Kuasa Dewan Perhimpunan terhad
Dewan Perhimpunan bertanggungjawab mengesahkan undang-undang yang diluluskan oleh Senat
Undang-undang Rom ditulis buat pertama kali pada tahun 451 - 450 SM.Empayar Rom muncul sebagai sebuah kuasa besar pada kurun ke-3 dan ke-2 SM semasa dipimpin oleh julius Ceasar.Di bawah pemerintahannya , Empayar Rom meliputi Makedonia , Yunani , Syam , Mesir , Gaul , Brittania dan kawasan puak Jerman.Julius Ceasar dikenal dengan kata-kata ' veni , vedi , vinci ' yang bererti 'saya datang , saya lihat dan saya takluk'.Pada tahun 59 SM , beliau telah dilantik …

Tamadun Sumeria

Tamadun Sumeria bermula kira-kira pada tahun 3500 SM.Ia dikenali
Sebagai Tamadun Mesopotamia yang bererti 'tanah di antara dua sungai'.Negara kota yang utama ialah Ur , Erech dan Kish.kerajaan negara kota berifat teokrasi.Setiap negara kota mempunyai seorang raja sbagai ketua agama dan gabenor.Pada tahun 2340 SM , seorang pahlawan Semit iaitu Sargon telah menyatukan beberapa buah negara kota.Pada tahun 2000 SM , orang Amorites telah menyerang Sumeria dan berjaya menawan Babylon.Hammurabi (1792 - 1750 SM) pemerintah Babylon yang terkenal telah menyatukan seluruh Lembah Tigris-Euphrates menjadi satu empayar.Hammurabi masyhur dengan kod undang-undangnya yang mengandungi 280 penghakiman.Babylon juga telah mencapai kegemilangan di bawah pemerintahan raja Chaldea iaitu Nebuchadezzar (604 - 561 SM).Baginda telah membina 'Taman Tergantung Babylon'.

Kegiatan ekonomi utama ialah pertanian , perdagangan dan perusahaan.
Tanaman utamanya ialah gandum dan barli.Mereka juga menternak le…

TAMADUN INDUS

Tamadun Indus k.2500-1500 SM: Penemuan arkeologi menunjukkan Harappa dan 
Mohenjo Daro mempunyai perancangan kotaraya yang mengkagumkan


Lokasi : Di sekitar Lembah Sungai Indus (Kawasan d sekitar sempadan India dengan Pakistan)
Bandar terancang : Tamadun ini terkenal dengan wujudnya bandar-bandar terancang yang terawal, contohnya Harappa dan Mohenjo-Daro.

Kerajaan / Pentadbiran : Setiap kota ditadbir oleh seorang pemimpin daripada golongan pendeta.
Bahasa / tulisan : Belum diterjemahkan tetapi dikenalpasti sebagai tulisan gambar (piktograf) seperti mana yang dapt dilihat daripada cop-cop motrol Indus yang dijumpai di kota-kota di Sumeria sperti Ur serta di Harappa dan Mohenjo-Daro. (Bukti wujudnya hubungan perdagangan antara bangsa)
Organisasi Sosial : Masyarakat Indus dibahagikan kepada golongan pemerintah (pendeta), rakyat biasa (Artisan, saudagar, petani) dan hamba.
Teknologi : Alat pengangkutan beroda, teknik penemuan kain kapas, barang tembikar, peralatan besi, batu-bata untukpembinaan, …

PIE CHART

The following example chart is based on preliminary results of the election for the European Parliament in 2004. The table lists the number of seats allocated to each party group, along with the derived percentage of the total that they each make up. The values in the last column, the derived central angle of each sector, is found by multiplying the percentage by 360°.
GroupSeatsPercent (%)Central angle (°)EUL395.319.2PES20027.398.4EFA425.720.7EDD152.07.4ELDR679.233.0EPP27637.7135.7UEN273.713.3Other669.032.5Total73299.9*360.2* *Because of rounding, these totals do not add up to 100 and 360.
The size of each central angle is proportional to the size of the corresponding quantity, here the number of seats. Since the sum of the central angles has to be 360°, the central angle for a quantity that is a fraction Q of the total is 360Q degrees. In the example, the central angle for the largest group (European People's Party (EPP)) is 135.7° because 0.377 times 360, rounded to one decimal pl…

MY SECRET DREAM

Name : Saberi bin Pendi (PPISMP709PS)
Like others who have their own secret dreams. Similarly, I have a dream. Although I think my dream is too big, but I believe that I can be reality one day.

     Since childhood, I have dreamed that I went traveling around the corner of the world to see historical places. How nice to me during that time. I plan to go with my loved ones someday. The time that is I mean is when I have the pension to be a teacher someday. God willing, if any provision so let me go.

     When I watch television shows like Malajah 3 and Jejak Rasul on TV3, History of Astro and other resources to raise my spirit to go traveling around the world. Among the places I want to go to the City of Mecca, Medina, Prophet Muhammad's tomb, the Al-Aqsa Mosque, the Dead Sea, the Great Wall of China, Angkor Wat, the Taj Mahal, Moscow, Istanbul, City of Babylon hanging, historic places in Ital…

PIDATO SATU MALAYSIA

Terima kasih saudara pengerusi majlis,
Assalamualaikum pembuka bicara,
Kepada hakim yang arif bijaksana,
Tak lupa juga penonton dan pengacara,
Di majlis ini kita bersua.
Yang di hormati barisan guru-guru, barisan panel hakim yang sentiasa berteraskan panji-panji keadilan, penjaga masa yang akur dengan detik-detik puakanya, barisan rakan pelajar dan sidang hadirin yang dirahmati Allah s.w.t.
Assalamualaikum  dan salam intelektual, berdirinya saya pada pagi yang indah ini adalah untuk menyampaikan sebuah pidato yang bertajuk GAGASAN SATU MALAYSIA
Sidang hadirin yang dimuliakan,
Tanggal 3 April 2009 yang lalu, bermulalah detik era pemerintahan  Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang telah dilantik menjadi Perdana Menteri Malaysia menggantikan kepimpinan Tun Abdullah Ahmad Badawi. Sebaik-baik sahaja beliau mengangkat sumpah sebagai perdana menteri Malaysia yang ke 6, beliau sentiasa berusaha menyatupadukan warganegara majmuk.
Sehubungan dengan itu, beliau telah memperkenalkan kepada rakyat …

PERANCANGAN SEBELUM MEMBUAT KAJIAN LUAR/KAJIAN LAPANGAN GEOGRAFI (ALAM SEKITAR FIZIKAL)

Langkah-Langkah Menjalankan Kajian Luar

Menentukan tajuk/isu kajian
Pemilihan kawasan kajian
Membuat tinjauan
Menentukan kaedah kajian
Menyediakan peralatan & bahan kajian
Menentukan masa yang sesuai untuk menjalankan kajian
Persiapan logistik
Menjalankan kajian di lapangan
Memproses dan menganalisis data
Menyediakan laporan

1.Pemilihan Kawasan
Hendaklah merujuk kepada kesesuaian dengan tempat yang dipilih spt.yang terkandung dalam sukatan pelajaran.
4 sistem: Sistem Geomorfologi
Sistem Atmosfera
Sistem Hidrologi
Sistem Ekologi
2. Pemilihan Kawasan
Merangkumi unsur fizikal dan manusia.
Faktor jarak dan masa.
Aspek keselamatan.
Keluasan kawasan kajian.
Ciri-ciri kawasan.3. Peralatan & Kegunaan
A.Alat aras Abney atau Klonemeter Suuntoo

-Digunakan untuk merekod ketinggian sesuatu poin.
B.Pancang jajar
-Digunakan untuk menjajar pengukuran linear spt.mengukur profil
C.
Pita ukur
-Digunakan untuk kerja-ker…

SEJARAH AWAL NEGARA MALAYSIA

Penduduk Dan Kerajaan Awal
Sejarah Tanah Melayu boleh dijejaki sejak Zaman Paleolitik(Zaman Batu Awal, kira-kira 35000 tahun dahulu) diikuti dengan Zaman Mesolitik(Zaman Batu Tengah kira-kira 11000 tahun dahulu),Zaman Neolitik (Zaman Batu Baru kira-kira 5000 tahun dahulu) dan Zaman Logam(Zaman Gangsa Besi kira-kira 2500 tahun dahulu).
Bahan-bahan arkeologi membuktikan bahawa Tanah Melayu pernah diduduki oleh manusia pada zaman-zaman tersebut. Penempatan manusia Zaman Paleolitik telah dijumpai di Kota Tampan (Perak), Gua Niah (Sarawak) danTingkayu (Sabah). Orang Paleolitik yang tinggal di gua-gua batu kapur sejak 35000 tahun dahulu dipercayai penduduk terawal di Tanah Melayu, Sabah dan Sarawak.
Sementara itu penempatan-penempatan manusia zaman Mesolitik (juga dikenali sebagai orang Hoabinh) yang ditemui di Tanah Melayu ialah di Gua Cha (Kelantan), Gua Kecil (Pahang), Jenderam Hilir (Selangor), Gua Madai dan Gua Gomantong (Sabah) dan Gua Niah (Sarawak). Suku kaum orang asli Negrito dan S…